Plastic: we maken er een soep van. Eet smakelijk


Plastic, we kunnen niet meer zonder. we gooien het plastic net zo makkelijk weg : de plastic zakken die we in de loop van ons leven verzamelen, lege waterflesjes, doppen, plastic verpakkingsmateriaal en andere voorwerpen van plastic. een deel van dit afval komt uiteindelijk in de oceanen terecht en via de vissen belandt het op ons bord. “eet smakelijk”…!

Plastic Soep. Een prachtig vormgegeven boek geschreven door Jesse Goossens, gaat over dit enorme afvalprobleem. “Daar waar Al Gore in The Inconvenient Truth de klimaatverandering op kaart heeft gezet, wil het boek Plastic Soep dat doen met de gevolgen van plastic vervuiling voor onze oceanen, het milieu en onze gezondheid”. Zo luidt de pakkende tekst bij de aankondiging van het boek op de website van Jesse Goossens. Prinses Irene met haar belangstelling voor natuur en spiritualiteit schrijft het voorwoord in het boek en ondertekent als ambassadrice van het Dolphin Fund. “Hoe krijgen we het toch voor elkaar om er met z’n allen zo’n soep van te maken”? Vraagt ze zich af.

Jesse Goossens is een veelzijdige, maatschappelijk geëngageerde vrouw. Na haar studie Nederlandse taal en letterkunde, heeft ze o.a. gewerkt voor de radio, voor enkele uitgevers en voor het theater. Daarnaast heeft ze ook boeken geschreven, zoals “Right To Play” (hoopgevende verhalen uit vluchtelingenkampen en traumagebieden in Palestina, Rwanda en Mali); “Vrouwen die de wereld veranderen” (portretten van voorvechtsters voor een sociaal rechtvaardiger wereld) en bijvoorbeeld ook een boek over de geschiedenis van het Tuschinski Theater.

Vreemd is het dan ook niet dat haar Uitgever, Lemniscaat, Goossens benadert om over het probleem plastic soep een boek te schrijven. Aanleiding voor deze opdracht is een project dat op 22 april 2009 van start ging: A Convenient Truth, ofwel ACT. Jonge Nederlandse wetenschappers gaan op zoek naar oplossingen voor de belangrijkste wereldproblemen en brengen de gevonden oplossingen in de praktijk. De plastic soep is het eerste probleem waarover de wetenschappers zich zullen buigen. Eerst moest er een boek komen waar het probleem geïntroduceerd werd en waarin de oplossingen die er over de hele wereld al op zijn gevonden of zijn bedacht, werden beschreven. En dat boek werd plastic soep.

Goossens richt zich in haar boek met name op de Great Pacific Garbage Patch, de plastic deeltjes die in het noordelijk deel van de Stille Oceaan drijven. De soep, ook wel drijvende afvaleilanden van plastic genoemd, bevindt zich in een zogenaamde gyre, een plek in de oceaan waar verschillende zeestromen in een gigantische cirkelvormige beweging bij elkaar komen. Dit gebied is door Charles Moore bij toeval in 1997 ontdekt toen hij met zijn catamaran door de Noord-Pacifische Gyre zeilde. Plastic van over de hele wereld stroomt naar deze plek toe door de verschillende oceaanstromen. Vermoedelijk zijn er meer van dit soort verzamelplekken in de oceanen en zeeën. Het wordt ook wel een afvalkerkhof genoemd. Je vindt er niet de “verse” stukken plastic afval (waterflesjes, tasjes) maar het plastic afval in kleine deeltjes. Tachtig procent van al deze vervuiling is afkomstig van land, de rest is van schepen afkomstig. De drijvende plastic deeltjes lijken sterk op plankton en worden opgegeten door vogels, vissen en andere dieren. Zodoende komt het plastic met giftige stoffen terecht in de voedselketen met schadelijke gevolgen voor mens en milieu.

De schrijfster wil niemand aanwijzen als dé schuldige voor het probleem. Wél wijst ze op de grote rol van de plasticindustrie. In een interview met het weekblad De Groene Amsterdammer noemt ze de plasticindustrie zelfs “plastic maffia” waarbij ze een vergelijking maakt tussen de plasticindustrie en de tabakindustrie. De tabakindustrie heeft ook jaren lang onderzoeken gesubsidieerd die moesten bewijzen dat roken niet schadelijk was. In haar boek komt het er uiteindelijk op neer dat iedereen verantwoordelijk is voor het ontstaan van deze immense hoeveelheid plastic afval: consumenten, producenten en overheden zijn met z’n allen verantwoordelijk.

Oplossingen die in het boek worden besproken variëren van macro- tot microniveau. De Verenigde Naties (VN), overheden, producenten, wetenschappers en consumenten kunnen ieder bijdragen aan een oplossing voor het probleem. Als oplossing kan gedacht worden aan o.a. het recyclen van plastic, het verbieden van plastic dat bestemd is voor eenmalig gebruik (plastic zakken, wegwerpbestek) en het ontwikkelen van andere soorten plastic waar geen gifstoffen meer inzitten en dat zo lang mogelijk gebruikt kan worden.

In het boek worden interviews met deskundigen, wetenschappers, idealisten, vertegenwoordigers van de plasticindustrie en beleidsmakers uit een aantal landen afgewisseld met blogs waarin ze haar indrukken beschrijft. Bladerend door het kleurige en van mooie illustraties voorziene boek, zou je niet denken dat het boek over zo’n omvangrijk probleem gaat. Het was de bedoeling van de schrijfster dan ook niet om er een ellendig verhaal van te maken. Wel krijg je als lezer een impressie hoe immens het probleem is en word je zó met de feiten op de neus gedrukt dat je als lezer/consument de motivatie krijgt om zelf iets aan het plastic afval te doen, waarvoor de schrijfster ook een aantal oplossingen aanreikt. Zelf denkt Goossens dat Plastic Soep geen antiplasticboek is geworden, maar ze durft inmiddels wel te beweren dat de plasticvervuiling op z’n minst een even groot vraagstuk is als de klimaatcrisis.

Goossens noemt het boek Plastic Soep een eerste verkenning. Aangezien ze slechts drie maanden de tijd had om dit boek te schrijven over een voor haar nog onbekend onderwerp, heeft ze in korte tijd veel boven water gehaald aan informatie.

Plastic soep. Overal in de wereld worden oplossingen bedacht en zijn mensen al bezig om bijvoorbeeld stranden schoon te maken. Minister Cramer trok eind oktober 2009 bij de EU aan de bel om actie te ondernemen tegen gebieden met ‘plastic soep’. In Nederland wordt eindelijk gestart met het gescheiden inzamelen van het plastic afval en ook recycling krijgt de aandacht. Het is een begin om iets aan het probleem te doen.

Video Plastic Soep:


Plastic Soep
Jesse Goossens
Lemniscaat, 2009

ISBN: 978 90 477 0177 4

Links:

http://www.plasticsoep.nl
http://www.algalita.org
http://www.jessegoossens.nl
http://www.imares.wur.nl/NL/onderzoek/dossiers/plasticafval/
http://www.ikprikmee.nl/media/PDF/Plastic-soep-NRCnext.pdf
http://www.ikprikmee.nl/
http://www.zwervendlangszee.nl/

http://www.kimointernational.org/Portals/0/Files/Annual%20General%20Meeting/Drifting%20Along%20the%20Seashore.pdf

http://www.kimointernational.org/Home.aspx

http://www.chrisjordan.com/current_set2.php?id=11

Message from the Gyre

These photographs of albatross chicks were made in September, 2009, on Midway Atoll, a tiny stretch of sand and coral near the middle of the North Pacific. The nesting babies are fed bellies-full of plastic by their parents, who soar out over the vast polluted ocean collecting what looks to them like food to bring back to their young. On this diet of human trash, every year tens of thousands of albatross chicks die on Midway from starvation, toxicity, and choking. To document this phenomenon as faithfully as possible, not a single piece of plastic in any of these photographs was moved, placed, manipulated, arranged, or altered in any way. These images depict the actual stomach contents of baby birds in one of the world’s most remote marine sanctuaries, more than 2000 miles from the nearest continent.

27 gedachtes over “Plastic: we maken er een soep van. Eet smakelijk

  1. Dit blogbericht stond al een tijd in de planning dus vandaar…
    Misschien was de titel: plastic, we maken er seks van, beter gezien het aantal views enzo…
    verder vind ik het erg spijtig dat Wouter Bos vertrekt. Misschien schrijf ik er iets over?
    maar dan in combinatie met de val van balkenende IV.

  2. Goed artikel misschien even door mailen naar Richard de Mos die het volgende zegt over de plastic soep:Het milieu gaat om het geheel der uitwendige omstandigheden die van invloed zijn op het welzijn van mens en dier, waarop de mens invloed kan uitoefenen. Er drijft bijvoorbeeld een plastic afvalberg in de Atlantische Oceaan zo groot als Spanje en Frankrijk. Die afvalberg is met mensenkracht te verwijderen en daar worden heel wat vissen blij van.http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/5244/Klimaatalarmisten%2C_kom_tot_rust!

  3. als jet nodig is: eruit vissen, schredden en hergebruiken.
    Maar wetenschap dient niets aan te nemen.
    "roken veroorzaakt longkanker" is onzin.
    In japan roken de rokers meer per dag, en cigaretten zonder filter
    ‘roken zou in onze ciultuur en leefstijl-longkanker kunnen veroorzaken"
    is wat serieuzer.
    Of heeft het te maken met de filters?
    Of met het "doorlichten" op school van de oudere generatie, met slechte installaties die ver over de veiligheids grens gingen?
    ================
    Bos heeft met zijn :redding" van de banken de nederlandse smanleving zware schade toegebracht via staatsschuld en gederfde werkgelegenheid en het effect ervan op sociale woningbouw.
    Van alle oplossingen koos hij de slechtste.
    Zal wel een nummer rekening in zwitserland hebben

  4. @Ina, ja ik heb dat gelezen bij VK Opinie. Zag dat jij daar ook had gereageerd!
    De man heeft het onderwerp ‘milieu’ en de problematiek niet echt goed begrepen !
    Had eigenlijk ook in dit artikel moeten zetten dat de soep zo moeilijk te verwijderen is.
    @P.H.M. van de Kletersteeg
    Het probleem is nu juist dat dit "eruit vissen" eigenlijk niet kan… gezien het feit dat de plastic soep uit zeer kleine deeltjes bestaat.

  5. Via Twitter:
    @bertwagendorp Trots Op Natrappen. RT @ritaverdonk: Stond Wouter nu weer te liegen?
    23 minutes ago via TweetDeck
    Die Rita Verdonkeremanen! Ze is toch werkelijk…..

  6. @Helena: Goede bijdrage.
    In Nijmegen zijn we deze week eindelijk begonnen met het gescheiden inzamelen van afvalplastic. Het vormt slechts een onderdeel van de oplossing van het enorme plasticprobleem maar het is een begin.Misschien was de titel: plastic, we maken er seks van, beter gezien het aantal views enzo…
    Mevrouw Helehups, dan had een lullig YouTubefilmpje met in de titel Wilders en Sex je een hoop moeite kunnen besparen en zo… 😉

  7. Goed verhaal van je. Een enorme nalatenschap van de consumptie maatschappij (en de op olie gebaseerde groei economiën) die zal moeten worden opgeruimd. En natuurlijk stappen nodig het niet nog eens te verergeren.
    Positief bericht in deze (voor de toekomst) ook zeer recent: bio-plastics.http://nos.nl/artikel/142999-bioplastic-in-opmars.html nu nog maar 1% maar zou snel kunnen oplopen.
    Wel weer in spanning ten opzichte van andere problemen: voedselproblemen, en ontbossing. (zie ook de problemen die ontstonden/ontstaan door de te snelle opmars van biobrandstoffen).
    Het is een rotzooi!

  8. @Kokopelli, inderdaad in Utrecht staan er nu ook verzamelbakken voor het plastic afval. Alleen staan er nog niet zoveel en zitten ze vaak al vol. Hoe is dat in Nijmegen?
    Zelf heb ik het verzamelen van mijn eigen plastic verpakkingsafval daarom even stil gezet, maar binnenkort ga ik het weer doen want het is toch wel de moeite waard!
    Ja Wilders en seks loopt natuurlijk nog beter qua views….! :-))
    is even nadenken….
    @Aad Verbaast
    ja het is de consumptiemaatschappij inderdaad. Er zitten trouwens ook veel voordelen aan het materiaal plastic. Dit beschrijft Jesse Goossens ook, bijvoorbeeld, de plastic materialen waarvan geneeskunde veel voordelen heeft en ook is door het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal het voedsel langer en beter houdbaar.
    Bioplastics heb ik ook over gelezen. Klopt, bio-plastics is ook niet alles. Want het wordt gemaakt van bijvoorbeeld zetmeel (aardappelen en maïs) en dat gaat ten koste van de voedselproductie ook…

  9. @Helena: In Nijmegen is begin deze week huis aan huis een pakket met zakken van afbreekbaar plastic bezorgd voor het opbossen van het huishoudelijke plastic afval. Het is een direct gevolg van het beleid dat de gemeente voert op het gebied van gescheiden afval inzamelen.

  10. @PHMvdK: Technisch is het mogelijk om (delen) van de mobiele plasticmassa in te sluiten met drijfnetten zoals met olievlekken ook wordt gedaan.
    Maar de rekening is inderdaad het heikele punt. En winst valt er niet te halen uit zo’n grootschalige operatie dus zal geen bedrijf of land ook maar één poot uitsteken.

  11. @Kokopelli, handig dat ze ook afbreekbare plastic zakken hebben bezorgd! Halen ze het afval ook weer op?
    In Utrecht moet je het zelf dus scheiden en naar een afvalverzamelbak brengen. Maar voor plastic is dat dus niet zo dichtbij en vaak vol die bak.
    @Johanna_Nouri
    dank! Inderdaad een onderschat probleem. In de Noordzee komt ook al veel plastic voor alleen is dat geen soep…:-)
    men vindt wel ik dacht stormvogels die ook plastic in hun magen hebben…
    @PHM van de Kletersteeg
    Ja maar dan moet je een gebied zo groot als de VS gaan schoonmaken… dat geldt overigens alleen voor de grotere delen plastic. De kleine deeltjes : dan zou je bepaalde soorten van netten moeten gebruiken maar of dat technisch mogelijk is?
    Er schijnt ook weer olie van gewonnen kunnen worden (of een andere brandstof). Ik ga denk ik nog even het boek nakijken op mogelijke oplossingen (of het internet nastruinen).
    @kokopelli, ja, maar denk je dat dit ook geldt voor die hele kleine deeltjes? Het gaat om een enorm gebied en een enorme massa aan water!
    Inderdaad de rekening is een heikel punt. Wie betaalt het? De plastic Industrie zal dat nooit alleen willen betalen. Dat komt ook duidelijk in het boek naar voren, niemand voelt zich verantwoordelijk. En dat geldt dus ook voor de oplossing en de kosten…
    De VN zou (maar dan moet eerst een land het voortouw nemen) wel een rol kunnen spelen.

  12. @Helena:Halen ze het afval ook weer op?
    Ja, eenmaal in de twee weken. Samen met de "groene" zakken die bedoeld zijn voor het restafval.maar denk je dat dit ook geldt voor die hele kleine deeltjes?
    Er bestaan filters voor zeer kleine deeltjes maar die worden volgens mij alleen op kleine (laboratorium en plant) schaal toegepast. Dus om zo’n enorme massa deeltjes in de millimeter- of micro-range aan te pakken zal misschien ook nog eens een nieuwe zuiveringstechniek ontwikkelt moeten worden. Ook daarvoor geldt weer de vraag: wie draait er op voor de kosten?
    De moraal van het verhaal is helaas steeds weer hetzelfde: eerst wordt de wereld vol geplempt met rotzooi en als de zakken na jaren winst maken voldoende gevuld zijn wil niemand nog maar een rooie cent investeren en/of uitgeven om de troep ook weer op te ruimen.

  13. Deze vervuiling zou weleens ergere gevolgen voor de mensheid kunnen hebben dan vele Tjernobyl’s.
    Ik hoop dat de combinatie van zonlicht en zout water het plastic binnen 100 jaar afbreekt.
    Er is ook wel gewerkt aan microorganismen die plastic zouden kunnen afbreken, maar kennelijk kunnen die niet leven in koud zeewater, en om nu een fabriek te bouwen die een meer zo groot als Frankrijk kan filteren, lijkt me voor de mensheid toch wat te hoog gegrepen. We kunnen lood in goud veranderen ja, in fracties van microgrammen. We kunnen de simpelste dingen niet oplossen, zodra het om grote hoeveelheden gaat.

  14. @Kokopelli, handig dat ze het afval komen afhalen! Dat doen ze hier dus niet.
    De filters zijn inderdaad nog moeilijk toe te passen op grote schaal en zo zal het de komende tijd nog niet mogelijk zijn om de plastic soep te verwijderen. En wat Ina schrijft, daar had ik nog niet aan gedacht, namelijk, de plankton wordt dan ook verwijderd als je gaat zeven.
    Tenzij ze een soort van magneet ontwikkelen waar het plastic aan plakt. (dat las ik ergens).
    De olieproducenten spelen ook een rol in het geheel naast de plasticindustrie. Maar zeker ook de consumenten, de overheden en de andere producenten.
    @Ina daar had ik nog niet aan gedacht!
    Had ook ergens gelezen dat een soort van magneet waar plastic aan blijft kleven ook wel handig zou zijn.
    @Knutselsmurf
    Ja wellicht wordt het plastic wel afgebroken, maar 100 jaar duurt erg lang…
    Goed dat je dat weet, microorganismen die plastic zouden afbreken!
    In het boek stond ook een oplossing, namelijk een soort van scheepjes ontwikkelen die het gebied proberen schoon te maken en op het schip staat ook een soort van machine die van de plastic brandstof maakt.
    Een andere oplossing was van het plastic eiland een echt eiland te maken waar mensen op leven, etc.

  15. Het poffertjesakkord!
    Nog even een video ter herinnering van Koefnoen : Wouter Bos en Balkenende ondertekenen akkoord (Ploffertjesakkoord…) :-)) lachen geblazen!http://www.youtube.com/watch?v=WOJb6SZ6nU0
    En kijk ook deze :
    Koefnoen – Bos & Balkenende: Kredietcrisis is onder controle
    Die zeepbel zal niet uiteen spatten. Koefnoen, 2008http://www.youtube.com/watch?v=TBnn20Nc3mQ&NR=1
    Balkenende : het was ook mijn kapitaalinjectie, Wouter!
    En dan deze :
    inspector Dreyfushttp://www.youtube.com/watch?v=LEcsgbwBFRs
    (doet me denken aan Balkenende – Bos)
    En tenslotte deze:
    brekend! nieuw kabinet Balkenende V : Ministry of Silly Walks, Talks and Policyhttp://tiny.cc/qCW2t

  16. Eeen mens leeft individueel en kan niet rekenen , dus dat plastic tasje op dat ene moment vermenigvuldigt hij of zij niet met honderdmiljoen. Zullen we wel aan ten onder gaan aan dat gegeven ?

  17. @Iris kijkt, apart zoals je er tegen aan kijkt, zo had ik dat nog niet gedaan. Inderdaad, men denkt niet in het groot, dus dat wat hij of zij aan plastic tasjes heeft, wordt niet opgeteld in miljoenen plastic tasjes.
    Dit geldt ook voor veel andere problemen denk ik. Sja of we er ten onder aan zullen gaan…?
    Ik hou me verder in over ene Phryne en het feit dat ze zegt dat ik geen levenservaring heb, geen mededogen en dat ik niet nadenk. Denk dat ik meer ellende heb meegemaakt en mijn familie OOK dan ZIJ!

  18. ..ja het is schrikbarend hoeveel plastic in de oceanen terecht komt, en dat met het gegeven dat de oceaanen de longen van de aarde zijn..zorgwekkend!
    Een zorgvuldig gemaakte bijdrage, complimenten!
    Hartelijke groet van Koen

  19. Ik heb wel eens gezien hoeveel plastic er in de magen van vogels, bijvoorbeeld meeuwen, terechtkomt. Hierdoor kunnen ze geen echt voedsel meer opnemen en verhongeren. Schrijnend! Als ik tijd kan maken, ga ik binnenkort, als de vuilnisbakken er weer staan, weer plastic rapen op het strand.

  20. Dank Koen en Blew voor de reactie!
    Goed Blew dat je plastic gaat rapen op het strand. Lijkt me een prima initiatief!
    Vandaag was Jesse Goossens op bezoek bij MAX tv om over haar boek te praten.
    Interessant!
    Kijk eigenlijk nooit naar Max maar als er iets interessants ter sprake komt, dan wel natuurlijk.
    Het is in NL (Noordzee) ook niet goed gesteld met onze zee en hoeveelheid plastic : dit is groter dan waar ook in Europa.
    In de Sargasso zee is ook een plastic soep ontdekt afgelopen zomer.
    Enfin….

  21. Pingback: Maak je eigen woordwolk en nog wat info over plastic (soep) « Helena is here

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.